Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu ve Skuhrově nad Bělou v roce 2022

Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu

ve Skuhrově nad Bělou v roce 2022

 

        Máme za sebou většinu rybářského roku 2022. Jako každý rok se v jarních měsících slovila v chovných potocích násada pstruha obecného, která se vysadila do řeky Bělé a do potoků se vysadil plůdek. V letošním roce bylo v naší oblasti minimum srážek, a to mělo vliv na přítoky do našich rybníků, tak i na množství vody v řece Bělé. Jak postupně vyschly přítoky, začala ubývat voda v rybnících. Nejhorší situace byla na horním rybníku v Debřecích, kde nám postupně ubylo skoro dva metry vody. Ryby v rybníce se nám podařilo udržet při životě za pomoci dvou čerpadel, které nám okysličovala vodu. Naštěstí nedošlo k žádnému mimořádnému úhynu.   Mělo to však dopad na růst ryb, protože se nemohly přikrmovat, a tak nám moc nepovyrostly. Aby se mohla na potocích chovat násada pstruha obecného, musí se i kvůli nízkým průtokům vody v potocích stavět jízky, které zadrží vodu a poskytnou pstruhům úkryt. Je to fyzicky náročná práce. V letošním roce se nám podařilo postavit dvacet jízků.

     Spolek uspořádal sběr železného šrotu.  To, že se snažíme, aby byl u rybníků pořádek a mohli tam nejen rybáři, ale i ostatní v klidu relaxovat, je samozřejmost. Tady musím napsat, že nejen rybáři, ale i ostatní návštěvníci u rybníku nechávají odpadky mimo koše, nebo nám je házejí do topeniště u grilu. Chtěl bych tedy všechny poprosit, aby udržovali u rybníku pořádek.

      Dne 4. 6. 2022 jsme na rybníku D1 uspořádali dětské závody. Letos se sešlo 23 dětí, z toho 18 z kroužku MO Skuhrov nad Bělou. Skoro se všemi přijel alespoň jeden rodič a pomáhal svým dětem s přípravou na závody. Každé z dětí si vylosovalo své místo k lovu.  V 8:00 hodin byl zahájen závod. Některé menší děti s rybolovem trochu zápasily a rodiče měli plné ruce práce. Oproti tomu některé starší si už počínaly jako staří mazáci. Patnáct děti ulovilo alespoň nějaký úlovek a každé z dětí dostalo pěknou cenu. Po celou dobu závodu bylo pro děti připraveno občerstvení, které měly zdarma.  Krásné ceny a občerstvení bylo zakoupeno z poskytnutých darů obcí Kvasiny a Skuhrov nad Bělou. Také touto cestou si obě obce zaslouží velké poděkování za podporu vztahu k přírodě a rozvoje sportovního rybolovu u dětí v okolí.

      Dne 11. 6. 2022 se konaly rybářské závody jednotlivců dospělých na rybníku D1 v Debřecích. V letošním roce se sešlo celkem 42 závodníků ze širokého okolí.  Zastoupena byla i naše MO Skuhrov nad Bělou a to 6 soutěžícími.  Počasí bylo od rána slunečné a teplé. Chytalo se na dva poločasy po třech hodinách, tak si soutěžící rybolov mohli užít. Rybu ulovilo 22 soutěžících a vítěz měl nachytaných jen 273 cm ryb.  Pro účastníky byly připravené pěkné věcné ceny.

      Dne 6.-7. 8. 2022 se také uskutečnil závod na 24 hodin dvojic. V letošním roce se zúčastnilo jen18 dvojic, což je za poslední roky nejméně.  Počasí přálo, ryby braly, teda některým dvojicím. Dvěma týmům se nepodařilo ulovit ani jednu bodovanou rybu. Vítězná dvojice měla nachytáno 83,60 kg ryb. Jeden ze dvojice, Martin Motyčka je členem naší MO Skuhrov nad Bělou. Celkem se nachytalo 636 kg bodovaných ryb.  Poděkování patří všem sponzorům a členům organizace, kteří se starali o hladký průběh obou závodů.

     O prázdninách, ve dnech 21.–26. srpna 2022, bylo soustředění mladých rybářů. Sešlo se zde 25 dětí od 7 do 15 let věku. Některé již rybaří a některé se s tímto krásným koníčkem teprve seznamovaly. Všechny děti spaly u vody ve svých stanech.  V letošním roce se hlavně chytalo, ale letos se nám podařilo ve spolupráci s firmou Carpservis Václavík zajistit přednášku o chytání na method feeder s dárky pro děti a možností vyzkoušet nabyté vědomosti ihned v praxi pod dohledem závodníka v tomto způsobu lovu, Jana Rybky.  Počasí nás potrápilo jenom trochu a došlo i na koupání v rybníce. Ryb se nachytalo poměrně hodně a mezi tím byly i ryby okolo 80 cm. Při vytažení velké ryby se seběhly všechny děti a byla to vždy kolektivní radost a obdiv šťastnému lovci.. Snad to tak zůstane co nejdéle a nebudou si úlovky závidět ani v budoucnu.  

     Na tomto místě bych chtěl poděkovat obecním úřadům ve Skuhrově nad Bělou a Kvasinách za spolupráci a podporu našeho spolku. Pro děti z kroužku mládeže se díky této podpoře může pořádat více zajímavých akcí a začínajícím dětem můžeme poskytnout drobnosti potřebné k tomuto krásnému koníčku. Také děkujeme sponzorům, kteří věnují ceny na rybářské závody.

     Pokud chcete relaxovat v přírodě se sportovním rybolovem, rádi Vás mezi námi uvítáme.    Další informace o nás najdete na internetové adrese: http://www.rybariskuhrov.cz/

 
 


Poslední fotografie



počasí

Počasí Skuhrov nad Bělou - Slunečno.cz

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 261389
Měsíc: 4930
Den: 107