Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu ve Skuhrově nad Bělou v roce 2020

Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu

ve Skuhrově nad Bělou v roce 2020

 

        Máme za sebou první polovinu roku 2020 a náš spolek měl letos klidnější jaro. Slovila se násada pstruha obecného, která se vysadila do hlavního toku řeky Bělé. Rybářský spolek uspořádal sběr železného šrotu.  V jarních měsících jsme se potýkali se zdravím ryb na našich rybnících, ale vše je snad již v pořádku. 

 

     Vzhledem k tomu jaká byla situace okolo COVID-19, jsme do poslední chvíle nevěděli, zda budeme moci uspořádat tradiční závody dětí a dospělých v lovu ryb. Opatření se nakonec uvolnila tak, že jsme mohli dne 6. 6. 2019 na rybníku D1 MO Skuhrov nad Bělou uspořádat dětské rybářské závody.  Závody jsou pořádány pro děti do 15 let věku. Dětí se letos sešlo celkem 22. Potěšující je, že z tohoto počtu bylo čtrnáct dětí z kroužku pořádající MO ČRS Skuhrov nad Bělou. Každé z dětí si vylosovalo své místo k lovu. Potom si některé samostatně a jiné za pomocí rodičů připravily rybářské náčiní.  V 8:00 hodin byl zahájen samotný závod. Některé menší děti s rybolovem trochu zápasily a rodiče měli plné ruce práce. Oproti tomu některé starší už si počínaly jako staří mazáci. Téměř všechny děti ulovily alespoň nějakou rybu a každé z dětí dostalo také nějakou pěknou cenu. Po celou dobu závodu bylo pro děti připraveno občerstvení, které měly zdarma. Jako první se umístil Macháně Vojtěch se ziskem 294 bodů.

 

       Dne 13.6.2020 se konaly rybářské závody jednotlivců na rybníku D1 v Debřecích. V letošním roce se sešlo celkem 44 závodníků ze širokého okolí.  Zastoupena byla i naše MO Skuhrov nad Bělou a to 7 soutěžícími.  Počasí bylo od rána slunečné a teplé. Chytalo se na dva poločasy po třech hodinách, tak si soutěžící rybolov mohli užít.  Teplé počasí přimělo kapry ke tření a tak se očekávalo, jak budou ryby spolupracovat.  Obavy se naplnily a kapři ani bílá ryba moc nebrala.  Co nás jako pořadatele, ale i soutěžící překvapilo, že bylo dost záběrů od větších ryb. Nejdelší ryba závodu byl amur 87 centimetrů a hned v závěsu kapr 86 centimetrů.  Chytlo se ještě několik ryb v rozmezí 60 až 80 cm. Několika větším rybám se podařilo osvobodit, ještě než se dostaly na břeh.  Dusné počasí ovšem ještě před koncem závodu přineslo přívalovou bouřku. Závod byl ukončen o 15 minut dříve, přesto závodníky zastihla průtrž mračen a někteří byli úplně promočení.  To co přišlo za pár minut a “okořenilo“ čekání na výsledky, asi nikdo nepamatuje. Přišlo takové krupobití, že venku nešlo chodit, během chvíle bylo bílo. Právem panovala obava, zda zaparkovaná vozidla zúčastněných nebudou poškozena. Nakonec se vše snad obešlo beze škod.  Po sečtení bodů se vítězem stal Kratochvíl Jan z místní organizace se ziskem 488 bodů. Pro účastníky byly připravené pěkné ceny.

       To, že se snažíme udržovat okolí rybníků v pořádku, aby zde bylo příjemné prostředí, je samozřejmostí. Tak jako to, aby bylo dostatek ryb a každý si při rybolovu zachytal a neseděl u vody bez záběru.

Do konce roku nás ještě čeká 24 hodinový závod dvojic, který se koná 17. a 18. srpna.  Přijďte se podívat, jak takový závod probíhá a podpořit závodníky. Občerstvení je zajištěno.    

     Na tomto místě bych chtěl poděkovat obecním úřadům ve Skuhrově nad Bělou a Kvasinách za podporu našeho spolku. Pro děti z kroužku mládeže se díky této podpoře může pořádat více zajímavých akcí a začínajícím dětem můžeme poskytnout drobnosti potřebné k tomuto krásnému sportu. Také děkujeme sponzorům, kteří věnují ceny na rybářské závody. Pokud chcete relaxovat v přírodě se sportovním rybolovem, rádi Vás mezi námi uvítáme. Další informace o nás najdete na internetové adrese: http://www.rybariskuhrov.cz/

 

 

Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu

ve Skuhrově nad Bělou v roce 2020 druhá část

 

     Blíží se nám konec roku 2020. Pomalu můžeme zhodnotit, co se nám v letošním roce podařilo a co jsme ještě nestihli oproti našemu plánu v druhé polovině roku udělat. V srpnu jsme díky uvolnění omezení okolo nákazy COVID-19 uspořádali rybářské soustředění dětí na rybníku v Debřecích.  Rovněž se nám podařilo uspořádat závody dvojic v lovu ryb na 24 hodin.

     Dětské soustředění mladých rybářů proběhlo v termínu 19.-23. srpna na rybníku v Debřecích.  V tomto roce se sešlo 15 dětí ve věku od 7 do 14 let. Soustředění vedli a dětem předávali zkušenosti vedoucí kroužku MO Skuhrov nad Bělou David Zounar a Milan Hradecký. Ti se v letošním roce starali i o stravu dětí. Děti se na táboře učily základní i pokročilé dovednosti v lovu ryb. Dětem se ukázaly základy chytání na plavanou a základy míchání krmení na tuto metodu lovu. Děti se rovněž dozvěděly základy chytání na boilies a feeder.  Naučily se něco o biologii ryb, jejich chování, způsobu života a všeobecně něco o přírodě. Děti po celou dobu tábora spaly ve stanech přímo na břehu rybníka, bylo to pro některé poprvé a určitě pro všechny nevšední dobrodružný zážitek.       

     Tradiční rybářské závody dvojic na 24 hodin jsme uspořádali po roční odmlce. Závod proběhl v termínu 15.-16. srpna.  Závodů se zúčastnilo celkem 21 dvojic. Bylo pěkné počasí a ryby při chuti. V letošním roce se zase obnovila “tradice“, že při závodech spadne někdo do rybníka. Z jakých příčin k tomu většinou dojde zde psát nebudu, každý to myslím uhodne

 
 


Poslední fotografie



počasí

Počasí Skuhrov nad Bělou - Slunečno.cz

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 5
Celkem: 263160
Měsíc: 5099
Den: 361