Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu ve Skuhrově nad Bělou v roce 2018

Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu

ve Skuhrově nad Bělou v roce 2018

 

     V roce 2018 měl náš spolek několik priorit, které bylo potřeba nutně provést. Ke každoročním činnostem jako je postarat se o dostatečné množství rybí násady do sportovních revírů, to v roce 2018 bylo dokončení úpravy hráze a dokončení výstavby nové výpustě na horním rybníku v Debřecích.  Dále jsme si dali za cíl dokončit maringotku do termínu konání dětského rybářského soustředění. V maringotce se dělá spaní pro děti.

     Co se týká chovu ryb, nebyl pro nás letošní rok nijak příznivý. Horní rybník v Debřecích byl vypuštěn a ve spodním rybníku byla rybí obsádka z tohoto důvodu přehuštěná. Část měla být v jarních měsících přelovena do horního rybníku, ale vzhledem k nedodělané výpusti se toto nemohlo provézt. O to více pro nás bylo nepříznivé letošní sucho.  Do rybníků od konce června nebyl žádný přítok a voda v rybnících jen ubývala.  Na rybníku v Rybníčkách došlo ke kyslíkovému deficitu. V tuto chvíli nám pomohli dobrovolní hasiči ze Skuhrova nad Bělou a většinu osádky se nám podařilo zachránit. Naše organizace ale musela zakoupit čerpadla a celý srpen a září jsme za jejich pomoci čeřili vodu, aby nedošlo k masivnímu úhynu, tak, jako bylo vidět na mnoha místech republiky.

    V letních měsících se nám podařilo dokončit stavbu výpustě a během podzimu byla dokončena i úprava hráze. Hodně prací jsme si dělali svépomocí s ohledem na finanční náročnost této stavby. Přes veškerá úskalí se nám nakonec podařilo vybetonovat novou, pět metrů vysokou výpusť. Po jejím dokončení se muselo ještě upravit její okolí.  Opravená hráz a okolí výpustě bylo zajištěno tak, aby nedocházelo k sesouvání břehů a hráze do rybníku. Na tomto místě chci poděkovat všem členům, kteří se na této náročné práci podíleli.  V roce 2019 se snad na horním rybníku zase bude zrcadlit vodní hladina.

    V průběhu roku se pomalu pracovalo na dodělání maringotky. Vnitřní prostory byly hotovy, tak se dokoupily matrace, polštáře a spacáky. Z venku se dodělával dřevěný obklad z palubek. Ten je skoro hotov a na příští rok už zbývají jen drobnosti.  Při konání rybářského soustředění, které bylo o prázdninách, již některé děti maringotku využily a po dobu soustředění tam spaly a relaxovaly.

   Práce s dětmi a mládeží je jednou z důležitých činností našeho spolku. Kroužek mládeže pod vedením pana D. Zounara a M. Hradeckého navštěvuje 14 dětí.  Na kroužku se učí nejen, jak ulovit ryby, ale také, jak se chovat u vody. Poznávat rostliny a živočichy okolo vody. Jak se šetrně chovat k rybám, aby nedošlo k jejich poranění, tak všeobecně k přírodě. Pro děti byly uspořádány dětské závody a dětské rybářské soustředění s týdenním pobytem u vody. Pokud by chtěli děti vyzkoušet rybaření, rádi je v našem kroužku přivítáme.

      Jako každoročně byly uspořádány závody dospělých a závody na 24 hodin dvojic na spodním rybníku v Debřecích.  Jak se již stává zvykem, na obou závodech je většina soutěžících z cizích spolků a to kolikrát i ze značných vzdáleností. Při obou závodech vyšlo počasí, ryby braly a dle ohlasů závodníků se závody vydařily.

     V letošním roce se nás dotkla i akce “Proměny dřeva“, které se konají ve Skuhrově nad Bělou. Letošním tématem byl rybník. Po domluvě s pořadateli této akce, byly k rybníku zhotoveny lavičky s touto tématikou. Lavičky jsou umístěny již na svých místech u rybníku v Debřecích.  Jedna lavička je umístěna i v rybníce a při posezení na ní si budete moci nohy ráchat ve vodě.  Jak se vše povedlo, ať si zhodnotí každý sám.  Určitě to vyvolá různé vášně, jako tomu bylo v našem spolku. Za mě, Vám přeji příjemné posezení na hezkých lavičkách s výhledem na rybník.

    To, že jsme se celý rok starali o naše rybníky, o krmení ryb, prosekávání ledu, stav vody, je každoroční samozřejmostí našeho spolku.

     Na tomto místě bych chtěl poděkovat obecním úřadům ve Skuhrově nad Bělou a Kvasinách za spolupráci a podporu našeho spolku. Pro děti z kroužku mládeže se díky této podpoře může pořádat více zajímavých akcí a začínajícím dětem můžeme, poskytnou drobnosti potřebné k tomuto krásnému sportu. Také děkujeme sponzorům, kteří věnují ceny na rybářské závody. Pokud chcete relaxovat v přírodě se sportovním rybolovem, rádi Vás mezi námi uvítáme. Další informace o nás najdete na internetové adrese: http://www.rybariskuhrov.cz/

 
 


Poslední fotografie



počasí

Počasí Skuhrov nad Bělou - Slunečno.cz

Archiv

Kalendář
<< květen / 2024 >>

Statistiky

Online: 2
Celkem: 265093
Měsíc: 5197
Den: 171